Този форум е нещо повече от обикновена медийна проява. Бавно, но сигурно той се налага като знаково събитие в духовния календар на българите.

С тези думи президентът Георги Първанов приветства участниците в Четвъртата световна среща на българските медии.

Срещата официално бе открита днес в Мадрид, предаде БТА.

Държавният глава отбеляза, че когато държава, политици, медии и народ са обединени, дори около малки каузи, имат голяма мощ.

По този начин доказваме, че съединени, можем да бъдем силни, добави още президентът.

На срещата ще се акцентира върху въпросите, засягащи българските медии по света и върху българо-испанското сътрудничество в областта на медиите, културата, туризма, икономиката и политиката.

По време на срещата ще бъде представено испанското издание на книгата "Кратка история на България" на проф. Николай Овчаров, както и ще бъде открита изложбата плакати "Българските букви - новата азбука на Европа" с участието на художника Божидар Икономов.

Симеон Сакскобурготски посочи в приветствието си, че всички наши сънародници, живеещи в Мадрид, желаят родината ни да преуспява. Той добави, че това е възможно, само ако всички заедно желаем и работим за това много силно.

По думите на писателя Антон Дончев това е една щастлива среща, тъй като се провежда в навечерието на най-българския празник - 24 май.

В своето приветствие кметът на Мадрид Алберто Руиз Гаярдон заяви, че в столицата и района около нея живеят над 30 хиляди българи.

Всички те дават своя принос за развитие на града и двустранните отношения, посочи още той.