Кунева : Референдумът за ЕС се превърна в състезание между политиците

При така осъществената ратификация, ние се нуждаем от ясен отговор за провеждането на референдум за ЕС, заяви днес президентът Георги Първанов пред журналисти на “Дондуков” 2.

Според него актът на Народното събрание вчера и подписаният от него днес указ за обнародване на ратификационните документи не снемат темата от дневния ред.

Първанов напомни, че е говорил за това преди 15 месеца, защото е убеден, че ако има въпрос, който се нуждае от всенародно допитване до народа това е именно членство в общността.

Първанов се надява, че референдумът би станал и повод за мащабна разяснителна кампания, която да обясни на хората не само предимствата на членството, за да може да се направи един не емоционален, а осъзнат избор.

Според държавния глава удачен вариант е допитването да се направи едновременно с изборите на български депутати в Европейския парламент.
Той не е склонен това да стане на парламентарни избори, тъй като политизацията на този национален въпрос ще е неизбежна.

Първанов предложи да се помисли и за приемането на специален закон за референдум за членството в ЕС.

Той още веднъж добави, че не вижда по-значим проблем, по който да се потърси мнението на суверена и заяви, че след 15 години, най-после трябва да дойде време за пряка демокрация.

В тези дни шансовете на България се увеличиха, но трябва да е ясно, че това още не е членство, коментира Георги Първанов подписването на договора за членство в ЕС, ратификацията му от Народното събрание и президентския указ за обнародване на документите.

Не смятам обаче, че е възможно връщане назад. Сега, при подписан договор, трябва да бъдат снети всякакви идеи за предоговаряне, за отваряне на глави.
-- Г.Първанов
Подписването на договор е само етап по пътя към пълноправното членство, каза държавния глава и използва спортен термин, за да поясни: направихме важна обиколка, но финалът все още не е достигнат.

Президентът подчерта също така, че полученият шанс има своята висока цена и не винаги българският интерес е бил защитен.
Той определи затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ “Козлодуй” като тежък компромис.
Според Първанов до него се е стигнало поради липсата на единство на българските институции, които не са отстоявали позициите си с необходимата твърдост, а и поради отказа на европейските институции да се съобразят с препоръката на европарламента за повече гъвкавост по този въпрос.

При подписан договор обаче, категоричен е президентът, трябва да бъдат снети всякакви идеи за предоговаряне на глави.
Можем и трябва да защитим бъдещето на българската енергетика, в това число и на ядрената, но това трябва да стане с нови проекти, каза Първанов.

До членство на България в ЕС остават малко повече от година и половина и бъгарските институции, бизнес и общество, трябва да превключват на една по-висока - европейска скорост, във всички чувствителни направления на интеграцията ни, препоръча президентът и добави:

Трябва ни точен, конкретен план за действие, пътна карта, в която да са разписани и подкрепени широко в новия парламент всички значими стъпки за безпрепятствено влизане в ЕС през 2007 година.

Той напомни, че през есента очакваме доклада на Европейската комисия за напредъка на България, от който до голяма степен зависи задействането на т.нар. “предпазна клауза”, която може да отложи членството ни с една година.
Според Първанов, за да не стане това трябва да осъзнаем сериозността на проблемите, традиционно присъстващи в докладите и преди всичко проблема на реформата в съдебната власт.

Следващият парламент, заяви държавният глава, трябва да изработи ясна концепция за тази реформа с ясни срокове за приемане на нов НПК, нов НК, да се прецени от специалистите нов Закон за специалните разузнавателни средства и защо не нов закон за МВР.

Налага се още през есента да бъде обоснована ясна визия, “стратегия за догонване”, за ускорено развитие и намаляване на съществуващите социални и икономически различия между България и страните от ЕС.
-- Г.Първанов
Президентът потвърди, че продължава да настоява законодателната рамка на съдебната реформа да бъде изработена с активно участие на магистратите.
Той добави обаче, че и най-съвършените закони нямат смисъл, ако не настъпи промяна в практиката на тяхното прилагане и призова съдебната власт да се държи не само като обект, но и като субект, продължавайки усилията за повишаване професионалната подготовка на магистратите и създавайки действени механизми за противодействие на корупцията в собствените си редици.

Държавният глава обобщи, че свободното движение на хора, пари, стоки и идеи в рамките на целия континент разкрива нови възможности пред българския бизнес, както и за по-пълно духовно проникване на България в европейските държави, възможности страната ни да стане част от огромен вътрешен пазар, да се утвърди на световната инвестиционна карта.

Крайната цел и измерителят на нашата стабилност обаче според Първанов е повишаването на качеството на живот на българските граждани.
За да станем част от европейския социален модел страната ни трябва да заработи с целите и механизмите на лисабонската стратегия.

Според президента още през есента на тази година трябва да бъде обоснована ясна визия и стратегия за догонване, за ускорено развитие и намаляване на съществуващите социално-икономическите различия между България и страните от ЕС.
Това, заяви Първанов, е една достойна национална цел, която може да наследи реализираните вече цели за членство в НАТО и ЕС.