България е страната с най-застаряващо население в ЕС.

За тази неприятна статистика съобщи постоянният представител на Световната банка у нас Флориан Фихтл. Той участва в конференция в София, посветена на 10-годишнината от стартирането на пенсионната реформа в България.

По думите му около една пета от българите са на възраст над 65 години.

Фитхл каза още, че през 2025 година българите в трудоспособна възраст ще бъдат с 1,5 млн. души по-малко в сравнение с 2000 година.

Това според него изправя България пред предизвикателството да издържа повече получатели на пенсии с ресурс от по-малко работещи хора.

В тази връзка представителят на Световната банка коментира, че реформата трябва да продължи с решения, осигуряващи адекватни пенсии на хората, но без риск за макроикономическата стабилност на страната.

Фихтл определи като затрудняващи пенсионната реформа, схемите за ранно пенсиониране и по-ниската в сравнение с други държави пенсионна възраст.

Той коментира още, че в условията на криза осигурителните вноски у нас са били намалени, без да се подобри финансовата стабилност в дългосрочен план, което от своя страна се отразило върху стабилността на държавния бюджет.