Боян Петров е първият български алпинист, който успя да превземе втория по височина, но най-труден връх в света - К-2, съобщава БНТ. 41-годишният зоолог поставил родния рекорд навръх 60-ата годишнина от първото изкачване на митичния връх. Той страда от диабет. Петров вчера е атакувал височината от 8611 м с група полски алпинисти.

Ръководителят на програмата „Полски зимен хималаизъм" Януш Майер е разговарял по сателитния телефон с полските участници. Нашенецът е изкачил К-2 малко преди полския алпинист Януш Голомб, съобщава специализираният уебсайт climbingguidebg.com.

Почти веднага рекордьорът е предприел слизане, като подминал лагер 4 (7800 м), където отказалите се от изкачването Артур Малек и Павел Михалски са изчаквали връщането на колегите си Януш Голомб и стигналия по-късно до върха Марчин Качкан. Заради общо охлаждане италианецът Симоне ла Тера се е отказал рано от изкачването - още преди кулоара „Гърлото на бутилката" и е тръгнал надолу.

Боян Петров е оставил сателитния си телефон в базовия лагер и затова досега пряка връзка с него няма.

Успехът на Петров на K-2 идва след други две големи цели, който българинът изпълни, уточнява БиТиВи. Изкачването на К-2 е след успешни атаки на Канчендзьонга (8586) през май и на Броуд Пик(8047 м) през юни. Така Петров постави рекорд за българския алпинизъм, изкачвайки три 8-хилядника в един сезон.

К-2 е изключително смъртоносен с близо 30 % трагични случаи. Към върха няма лесен маршрут. Той е по-труден за изкачване от Еверест.