За агресивно поведение на пътя на шофьор на служебен автомобил на Народното събрание (НС) съобщават от работещата за повишаване на пътната безопасност неправителствена организация (НПО) Европейски център за транспортни политики (ЕЦТП).

Привечер на 11 август 2024 година екип сдружението забелязал опасна ситуация, предизвикана от водача на служебната кола автомобил на Народното събрание (НС). На влизане в Бургас откъм Созопол шофьорът на автомобила с регистрационен номер СА8812КВ засичал умишлено в интензивния трафик други участници в движението и опитвал да избута някои от тях от пътя. Той отправял също нецензурни реплики и закани, като парадирал и с лампата за специален режим на движение зад предното стъкло на превозното средство.

От ЕЦТП са подали веднага сигнал към Областната дирекция на МВР в Бургас. Не последвала обаче никаква реакция. От неправителствената организация прилагат към съобщението си и снимка на служебния автомобил, управляван от нарушителя.

Снимка 678542

Източник: ЕЦТП

От Европейския център за транспортни политики посочват още, че по време на въпросната ситуация в служебната кола не е бил возен народен представител. Водачът пък не е подавал едновременен светлинен и звуков сигнал, каквото е изискването по закон (Чл.91 от ЗДвП), когато това е необходимо, също описано във въпросния член от ЗДвП. Някакъв сигнал се виждал само от лампата, поставена на предното табло на колата. От ЕЦТП допълват, че автомобилът е бил със затъмнени предни странични стъкла, което е забранено също от ЗДвП - в чл. 105, като не се допускат никакви изключения, включително за коли на държавни институции.

От НПО-то изтъкват още, че същият автомобил с е бил виждан и друг път да нарушава правила и да демонстрира опасно поведение.

МВР спипа кандидат за депутат с 1,28 промила алкохол зад волана в Козлодуй

МВР спипа кандидат за депутат с 1,28 промила алкохол зад волана в Козлодуй

Случаят е докладван на прокуратурата

Във връзка със случая от ЕЦТП отправят редица въпроси:

  1. Толерира ли председателят на НС подобно поведение от свои подчинени?
  2. Защо посоченият автомобил с рег.№ СА8812КВ нарушава закона и се движи със затъмнени предни странични стъкла?
  3. Санкциониран ли е досега водачът на въпросния автомобил за хулиганско поведение на пътя?
  4. Защо МВР не реагира на подадения от ЕЦТП сигнал за опасното му поведение в неделя, 11 август 2024 година?
  5. Означават ли нещо правилата за движение по пътищата и пътната безопасност за водачите от НС, както и за народните представители, които би следвало да дават добрия пример, и които са длъжни да творят закони в името на обществото? Или дори самите те отказват да спазват въпросните закони, докато на пътя всекидневно гинат и страдат хора, някои от тях блъскани от служещи на властта?
Катастрофа с кола на НСО, возеща Кирил Петков, стана край Аксаково
Обновена

Катастрофа с кола на НСО, возеща Кирил Петков, стана край Аксаково

Шофьорът на другия автомобил почина в болница