Гражданско неподчинение" нарекоха от БДЖ случилото се с група пътници през почивните дни, които на гара Илиянци спрели преминаващия транзитно бърз влак София-Горна Оряховица, ядосани от поредната авария на електричка.

Пред Дарик радио управителят на "Пътнически превози" в железниците Георги Иванов заяви, че спирането на бързия влак от пътниците е било абсолютно незаконосъобразно, особено след като половин час по-късно е имало друг пътнически влак в същата посока - за Мездра.

За инцидента, случил се на 6 септември, от БДЖ потвърдиха днес, след като в интернет беше качен любителски видеозапис с кадри от спирането на влака. Група пътници изумили машиниста на бързия влак №2641, след като препречили релсите и го принудили да спре.
Шефът на "Пътнически превози" в БДЖ потвърди за аварията на старата електричка. Той не прие обаче твърдението, че пътници са "отвлекли" бързия влак.

Георги Иванов обясни, че линията София-Мездра е доста натоварена, а събира най-малко приходи.
"Хората, които пътуват, не обичат да плащат там", коментира той.

Пътническият влак №20223 по линията София-Мездра е от старите мотрисни влакове, а машината се е повредила, спряла е на гара Илиянци и не е могла да продължи по маршрута. Поради това е бил поискан помощен локомотив.

При идването на бързия влак София-Горна Оряховица пътниците застанали на пътя му, за да го спрат, което Иванов определи като "рискована постъпка" с оглед на това, че влакът минава транзитно през тази гара. Хората са се качили на влака и по диспечерска заповед той вече е спирал на всички гари по маршрута София-Мездра.