Нека се вдъхновим от подвига на Спасителя и да го имаме за свой пример, призова патриарх Неофит. Православният свят отбелязва Разпети петък - най-тежкия ден от пътя на Христос към Голгота и най-тъжния ден за вярващите.

Тази вечер във всички храмове се отслужва Опело Христово. Патриарх Неофит водеше литургията в митрополитската катедрала "Св. Неделя", предаде Нова телевизия.

След приключването на богослужението плащаницата, с която се обикаля около храма, ще бъде внесена и поставена на Светия Престол в олтара. Там тя ще остане до Възнесение Христово, което отбелязваме 40 дни след Възкресението.

"На Разпети петък си спомняме страданията на Господа Исус Христос и се стараем да следваме Господа в неговия трънлив път към Голгота и Възкресението. Нека да се вдъхновим от Величието на Спасителя и Неговия подвиг, за който сме честити като православни християни да го имаме като пример на живот", обърна се патриарх Неофит към православните християни.

Преди службата за Разпети петък Неофит съобщи, че все още не е обсъждана визита в Македония, но този въпрос предстои да бъде дискутиран.

"Сега мълчим пред страданията Господни. И на вас пожелавам много духовни настроения и светли предстоящи празници", добави патриархът.

На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на Христос.

На 27 април за първи път епископ на Македонската православна църква-Охридска архиепископия ще пътува заедно с българския митрополит Киприан до Йерусалим, където вярващите ще очакват слизането на Благодатния. Македонският епископ ще лети заедно с българската делегация с правителствения самолет, който ще пренесе огъня.

През тази година Благодатният огън ще бъде донесен от старозагорския владика Киприан, който е и ръководител на Комисията за уреждане на статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия. Решението македонски епископ да се присъедини към нашата делегация беше взето на 3 април по време на среща на митрополит Киприан с министър-председателя Бойко Борисов. За първи път Република Северна Македония получи Благодатния огън от България през миналата година.

Разпети петък е

Разпети петък е

Най-тъжният и страшен ден от седмицата преди Великден