Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи възпоменателно богослужение за загиналите воини в Руско-турската освободителна война през 1877-78 година в храм-паметника „Св. Александър Невски", съобщава БНР.

Много преди да започне възпоменателната служба в храма бяха пристигнали вярващи, дипломати и общественици, за да отдадат молитвена почит към загиналите герои в Руско-турската освободителна война. Патриарх Неофит лично водеше богослужението  и молебена. Тъй като днес е първият ден от Великденския пост, Светият синод определи специално богослужебно последование за случаите, когато, както тази година, Националният празник Трети март се пада в първата седмица на Великия пост и не се разрешават заупокойни служби.

В словото си Негово Светейшество патриарх Неофит подчерта голямото значение на акта на Освобождението на страната от османското робство.

„На Трети март отдаваме особена почит пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни воини - драгоценни жертви за всяка педя българска земя. Техните паметници, братски могили и паметни плочи, белязали победния ход на руската армия и нейните съюзници, днес ще бъдат обсипани с венци и цветя от признателния ни народ. Поклон пред силата на духа и героизма на всички взели участие с оръжие и перо в тази повсеместна борба за нашето освобождение. Нека не забравяме техния пример", каза в патриархът.

„Нека помним, че свободата ни е дар от Бога - дар изстрадан и измолен, че всичко става по Негово съизволение, че чрез Него живеем и се движим, и съществуваме", призова още патриархът, цитиран от БиТиВи.