Поредната инициатива, която претендира за родолюбие и патриотизъм е напът да се проведе в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Става въпрос за събитието по откриване на пилона на Рожен.

За това алармират от организацията на композитори и автори Музикаутор.

В позицията се посочва, че въпреки многобройните уведомления организаторът - Фондация "Наследство в бъдещето", отказва да уреди правата за музиката, която ще бъде изпълнена по време на събитието.

Това предвижда, че за пореден път ще бъде проведено събитие с публично използване на музикални произведения, без авторите да получат заслужено възмездяване за положения труд, подчертават от организацията на автори и композитори.

Нарушаването на законите в една правова държава е несъвместимо с понятието патриотизъм, изтъкват още. Още по-фрапиращ е фактът, че събитието има официалната подкрепа на редица медии, държавни фирми, общини, политици и общественици и се провежда под патронажа на президента на Република България, коментират от Музикаутор.

По думите на изпълнителния директор на Организацията 30 години, откакто действа Законът за авторското право, не са стигнали да се проумее необходимостта от последователна и категорична политика на държавата относно защитата на правата на авторите.

Иван Димитров посочи, че повторното включване на България в черния "Списък 301" на САЩ за наблюдение за спазването на правата върху интелектуалната собственост е показателно за отсъствието на всякаква отговорност от страна на държавата през последните години.

От Музикаутор посочват още, че за слоган на кампанията за откриването на "Пилон Рожен" е избран цитат от Патриарха на българската литература Иван Вазов: "България заслужава да се потрудим за нея".

Музикаутор дълбоко вярва, че не може и не трябва да бъде ощетяван трудът на творческите и културни индустрии, който затова е под защитата на закона. В този смисъл съществено за културната сфера е всички организатори на събития в България да уреждат авторските права за музикалните произведения.

Припомняме, официалното откриване на монумента на българското знаме ще бъде на 13 юли, а през следващите три дни ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство "Рожен" 2023.

Как да признаеш нарушения в дупка, в която си налял 120 хил.лв.?

Как да признаеш нарушения в дупка, в която си налял 120 хил.лв.?

Горските стопанства на МЗХ са дарили 120 000 лв. за пилона в Рожен

анкета

Вместо пилон със знаме на Рожен?

Виж резултати

Ротация на знамена 7.7%

Паметник на Боби Михайлов 19.7%

Паметник на Бай Ганьо 35.8%

Да преместим Моча там 16.1%

Златен чушкопек 10.2%

Кебапчета на трупчета 10.6%