"Обединени патриоти" искат 22 март да бъде обявен за Ден на националното знаме и националното единство. Това съобщават от пресцентъра на ВМРО.

Предложението е на заместник-предсдателя на ВМРО и заместник-председател на ПГ "Обединени патриоти" доц. Милен Михов, като проектът вече е внесен в деловодството на парламента.

В нашето съвремие, белязано с разделение и липса на обществена солидарност, е необходим ден на национално единство и помирение, а това е възможно единствено под националния трицвет и в името на обединяващи нацията каузи, убедени са патриотите.

Те посочват, че българското национално знаме е определено като символ на държавността, свободата и единството именно на 22 март 1879 г. Според тях е необходимо да бъде отдадена специална почит на нашия трикольор.

Българското знаме е единственият от държавните символи, който въпреки различните политически режими, е продължил да изпълнява ролята на обединяващ всички българи знак, изтъкват от патриотите и напомнят, че нито едно българско бойно знаме в новата ни история не е попадало в плен.

Обединените патриоти посочват, че и в световен мащаб знамето има свой празник - в САЩ Денят на знамето се чества на 14 юни, Ден на държавния флаг се отбелязва и в Италия, Русия и редица други държави.

Определянето на 22 март за Ден на българското национално знаме и националното единство ще символизира обединението на всички българи и ще търси пътища за национално съгласие, смятат от ОП.