Организацията на пациентите с ревматологични заболявания иска подкрепа от Министерство на здравеопазването, новото правителство, депутатите и омбудсмана за подкрепа за промяна на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, отнасяща се до българското лекарство "Имуновенин". Причината е, че лекарството, което помага за лечението на три автоимунни заболявания - системен лупус, множествена склероза и миастения гравис, не съдържа в кратката си характеристика лечението на тези болести, поради което не може да се изписва безплатно от НЗОК.

Боряна Ботева, председател на УС на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания, обясни пред news.bg, че след искания и среща с министъра на здравеопазването на служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров, е постигнато съгласие как да се случи така, че пациентите с лупус да могат да се възползват от лекарството, тъй като останалите две заболявания е имало отказ от специалисти. Решението промяна в Закона за лекарствените продукти, като проектът е бил одобрен от МЗ, минал обществено обсъждане, но не стигнал до парламента, тъй като на власт е лошото новото управление.

Пациентите с лупус и артрит се притесняват да не бъдат забравени покрай COVID-19

Пациентите с лупус и артрит се притесняват да не бъдат забравени покрай COVID-19

На фона на пандемията медикаментът е станал много търсен

Организацията поискала становище по казуса и от сегашното ръководство на МЗ с министър проф. Асена Сербезова, но на свое заседание на 25 февруари излиза решението, че промяната и исканията са отхвърлени.

Така пациентите с лупус отново остават без подкрепа за лечение с "Имуновенин" от страна на НЗОК. Цената на медикамента е увеличена от миналия юли и е поскъпнал тройно, продуктът е изкаран от позитивния лекарствен списък на НЗОК и е в Наредба 10 за нерегистрираните лекарства. Сумата за поемане на медикамента от новия бюджет на НЗОК струва около 16 млн. лв. за около 300 души.