Пациентите с лупус и артрит се притесняват да не бъдат забравени покрай COVID-19. От Организация на пациентите с ревматологчни заболявания в България (ОПРЗБ) се обръщат към ген. Венцислав Мутафчийски, шефът на Националния оперативен щаб във връзка със спирането на лекарства за пациенти с диагнози: системен лупус, системна склероза, ревматоиден артрит и синдром на Сьогрен.

От организацията припомнят, че през 2019 г. е било спряно производството на препарата Rezochin film coated tablet 250 mg x 100 на Bayer AG, което по този начин възпрепятства пациентите със системен лупус, ревматоиден артрит и всички останали диагнози в България, при които медикаментът е приложим.

От организацията добавят, че медикаментът Plaquenil 200 mg, с активна съставка хидроксихлороквин сулфат не е регистриран в България и пациентите си го набавят от съседни държави, но от ОПРЗБ поясниха, че на фона на пандемията от COVID-19 този медикамент е станал изключително търсен и вече има недостиг в предлагането му във всички страни.

За спешен внос на лекарство при лупус настоява пациентска организация

За спешен внос на лекарство при лупус настоява пациентска организация

Но и не само заради засегнатите от COVID-19

От организацията заявяват, че тази ситуация принуждава много хора да прекъсват своето лечение, а това ще доведе до обостряне на основното им заболяване, риск за живота им и спешни хоспитализации, които в условия на пандемия е добре да бъдат избегнати.

От Организация на пациентите с ревматологчни заболявания в България (ОПРЗБ) търсят съдействие по следните въпроси:

  • Намиране на механизми за осигуряване на хидроксихлороквин сулфат в условия на пандемия от COVID-19 за пациентите с ревматични заболявания, които са на лечение с него.
  • Съдействие за регистрация на медикамент, съдържащ хидроксихлороквин сулфат на българския пазар, за да могат всички нуждаещи се от него да имат свободен и сигурен достъп до медикамента.