На заседание на Ваксинационания щаб са взети пет решения. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов. Всички те са по отношение на ваксината на "Астра Зенека".

Първо - тя няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози или анамнеза за тримоцитопемния. Второ - всички с първа доза, които нямат сериозни лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от нея. Трето - лицата с първа доза, които не желаят да получат втора доза - могат да получат доза от ваксината на "Пфайзер" не по-рано от 84 дни след първата доза с "Астра Зенека".

Четвърто - при лица, заболели от коронавирус след прилагане на първа доза, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторни потвърждения на диагнозата.

Пето - преболедувалите с пълна имунизационна схема не по-рано от три месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Който изобщо откаже втора доза, не се смята за ваксиниран и няма да получи сертификат.

Експерти мислят какво да се прави с ваксините на "Астра Зенека"

Експерти мислят какво да се прави с ваксините на "Астра Зенека"

Португалското председателство предлага да не се прилага на хора под 60 години

Лицата ще могат да получат втора доза на същото място, където са приели първата доза - следи се къде са поставени ваксините и на кого и втората игла ще чака пациентите, обеща здравният министър. Той добави, че ще бъдат отворени зелени коридори, тъй като пристигат над милион ваксини и ще могат да бъдат поставяни по 50 000 на ден.

От своя страна националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че са възможни движения в двете посоки по отношения на мерките. Продължава спадът на хоспитализирани, и на тези, които са в интензивни отделения, така ще вземем решение най-близко до датата на изтичане на епидемиологичната обстановка, каза той.

Логиката на коронавируса - да отслабне и да се настани сред нас

Логиката на коронавируса - да отслабне и да се настани сред нас

Българска мутация на вируса, открита в Лом

Проф. Мариана Мурджева, имунолог обясни, че имунизирането с две различни ваксини цели получаване на един и същи имунен отговор, независимо от платформата. Това ще е безпрецедентна ситуация, призна тя. Но добави, че друг избор няма, така както са го направили Франция и Германия. Втората доза ще има ролята на бустер ефект, обясни експертът.

"Никой не може да каже какъв ще е имунният отговор след ваксиниране с втора доза на "Пфайзер" след "Астра Зенека", тъй като не са правени никакви изследвания, но не би следвало да има конфликт", уточни проф. Мурджева.