Има българска мутация на коронавируса, открита при две дами от Лом, при които са установени малки изменения във вируса, които не водят обаче до някакви сериозни генотипни изяви. Това заяви пред бТВ директорът на Института по молекулярна биология на БАН проф. Ива Угринова. По принцип всяка мутация би могла да се окаже доминантна, но засега доминиращ е британският щам, добави тя.

Заразените с този вариант жени са се възстановили и са добре, не са били и тежко засегнати и без сериозни усложнения. На въпрос дали може да се разпространи - Угринова отговори, че е трудно да се направи прогноза. Специалистът обясни, че мутациите са установени, тъй като всички проби, които са взети и са били по-съмнителни, се секвенират - така е открита и новата мутация.

Логиката е, че коронавирусът трябва да отслабне и да остане сред нас, смята още Ива Угринова.

Относно мерките у нас тя коментира, че "в големите градове надали ще има четвърта вълна, защото голяма част от хората вече са го преболедували". Третата вълна по думите й са дължи на това, че има много случаи, но хоспитализираните са по-малко, тъй като вирусът се кара по-леко.