Нарастващото население и климатичните промени застрашават биоразнообразието на планетата.

Този брой включва 40% от всички видове земноводни, 33% от коралите и около 10% от насекомите. Случващото се в Австралия е на дневен ред, а животински видове там са на ръба от заличаване.

Един милион вида застрашени от измиране заради хората

Един милион вида застрашени от измиране заради хората

Човечеството съсипва живота на планетата, накрая ще затрие и себе си

Експертът по хуманитарна дипломация Енчо Господинов коментира, че пред Bulgaria ON AIR, че пожарите в Австралия са чести. Той уточни, че проблемът е, че те не са подготвени за кризата. Господинов поясни, че пожарните им команди не разполагат с достатъчно техника и средства, за да могат да отреагират бързо.

Зоологът д-р Петър Берон обясни, че в трите щата, засегнати от пожарите, живее 2/3 от населението на страната и там са интересните гори от средиземноморски тип.

Той поясни, че Европа е отговорна за 7% от световното замърсяване, което спомага за екокатастрофата. Берон посочи, че големите замърсители са САЩ, Китай, Русия и Индия, като допълни, че екокатастрофата ще продължава, ако те не помогнат за предотвратяването й.

Човечеството унищожава дивата природа от върховете на дърветата до дълбините на океана

Човечеството унищожава дивата природа от върховете на дърветата до дълбините на океана

Една трета от всички оценени видове са под заплаха от изчезване

Господинов изтъкна, че от политиците се очаква решителност, мъдрост и конкретни стъпки, които да бъдат изпълнени, за да се защити биоразнообразието.

"Ако вниманието на света не се обърне в тази посока, ако ние не си дадем равносметка, ние режем клона на човечеството", каза още Господинов.