При нас напрежението ще продължи, докато трае пандемията и ограничителните мерки. Това каза в ефира на БНР доц. Петър Чобанов, директор на Института по икономика и политика към УНСС, бивш финансов министър. Оценката на Института е за умерен спад на икономиката от 4%. Има риск да се изгуби допълнително работна ръка. Ако не видят бързо възстановяване на икономиката, хората може да потърсят препитание извън България.

Инвестициите и преди кризата, и поради кризата са недостатъчни. Процесите, които засягат потенциала за икономически растеж, продължават да се влошават и поради пандемията. Трябва да им се обърне сериозно внимание. Много вероятно е да се наложи актуализация на бюджета.

Лихвени колебания и по кредитите, и по депозитите

Лихвени колебания и по кредитите, и по депозитите

Очаква се лихвените нива по депозити и кредити да остане непроменена през идните 6 месеца

Предстои преформатиране на бизнесите и затова има два фактора - ускоряване на дигитализацията и зелената сделка. Натрупват се рискове с дълговете на държавите. Развитите икономики са емитирали нов дълг в размер на 20 трлн. долара. Петте големи централни банки от западния свят са купили, за да помогнат на правителствата, ценни книги в размер на 5 трлн. долара.

Това е много голяма задлъжнялост. Избухването на задлъжнялостта поражда опасения за бъдещето - дали няма да премине в инфлация. Доц. Петър Чобанов подчерта, че очакванията за голям растеж на китайската икономика и едно евентуално съживяване след средата на годината на останалите икономики крие своите рискове от гледна точка на повишаването на цените на суровините. Когато една голяма икономика иска да навакса и иска бурно да се развива, това се отразява глобално.