МВР е надежден и необходим партньор в европейската зона за сигурност. Това заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков на национално съвещание на МВР в Плевен

Петков очерта ключовите приоритети на министерството - сигурността на границите, борбата с организираната престъпност, противодействието на тероризма и на корупцията.

Министър Петков представи резултатите, които са постигнати, и приоритетите, по които ще работи МВР за периода 2007-2009 година.

Той поздрави служителите в МВР с пълноправното членство във ФРОНТЕКС - Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на държавите членки на ЕС.

Това е резултат от сериозен път и задълбочената реформа на "Гранична полиция", и постигнатите резултати от гледна точка на сигурността на границите на България и външните граници на ЕС, каза още Петков.

Борбата с трафика на хора е ключов приоритет и през следващото, словенско председателство на страните от Залцбургския форум, тя ще бъде в полезрението на Европейската комисия и на правоохранителните органи на страните членки и, разбира се, на "Европол", заяви още Петков.

Контролът навъншните граници на ЕС и гарантирането на сигурността на движението на хора, стоки и услуги, превенцията срещу тероризма и трансграничните форми на корупция, въвеждането на политика за възнаграждение на служителите, са ключови приоритети за МВР, подчерта вътрешният министър.

"В прилагането на модела "Полицията в близост до обществото" и оперативните действия с 3.7 на сто намаляха поръчковите убийства. Осъществява се взаимодействие със следствените органи, прокуратурата и съда и се постигна висока разкриваемост.

За периода са предотвратени щети в икономиката за над 57 милиона лева. В 9 случая са предотвратени замислени и подготвени убийства.

Страната ни е разположена на пътя на наркотика, на пътя на контрабандата и противодействието на наркотрафика трябва да продължи.

За периода са разкрити 5644 престъпления, свързани с наркотици.

Съвместно с агенция "Митници" са иззети около 7 хиляди килограма и близо 1 милион таблетки наркотични и упойващи вещества, 707 килограма кокаин, 13 тона прекурсори, унищожени са над 2 тона зелена маса канабис.

Разкрити са 4 нелегални лаборатории за синтетични вещества, пресечени са 34 трансгранични канала за трафик на наркотици, неутрализирани са 44 организирани престъпни групи за трафик и разпространение на наркотици", посочи вътрешният министър. "

През отчетния период не е допуснато извършване на терористични действия на територията на страната, водеща роля има националната служба "Сигурност".

Осъществени са 101 съвместни операции с партньорски служби по противодействие на тероризма", каза още вътрешният министър.

Съвещанието продължава и утре.