Пилотът на катастрофиралия в Черно море МиГ-29 не е оцелял. Това съобщи военният министър Георги Панайотов в ефира на bTV, позовавайки се на информация от отговорните лица за издирвателната операция.

Въпреки това операцията ще продължи до откриването на останките на самолета и "черната му кутия". Ако до четири дни тя не бъде открита, информацията ще бъде унищожена от морската вода.

Стефан Янев: Няма добри новини за пилота на самолета МиГ-29
Обновена

Стефан Янев: Няма добри новини за пилота на самолета МиГ-29

Операцията по издирването продължава

Министърът поясни, че има предложения от съюзнически държави да предоставят способности за откриването ѝ. "Предложенията им не са свързани със способности, от които ние имаме нужда. В момента се работи на дълбочина 70 м. с български сили и средства, макар и не военни", каза още Панайотов.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище "Г. Бенковски" със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност "военен пилот - първи клас". Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

Николай Ненчев: Състоянието на МиГ-овете отдавна не е добро

Николай Ненчев: Състоянието на МиГ-овете отдавна не е добро

Това са самолети с двигатели, които са в края на своя ресурс

Припомняме, на 9 юни 2021 г. сутринта бе съобщено, че "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.".

Издирването на пилота и черната кутия на самолета продължава втори ден. Вероятната причина за падането на самолета е дефектен (или стар) боеприпас.

Учението "Шабла 21" включва съвместни стрелби на зенитен полигон на ВВС-Шабла. В него са участвали и военнослужещи от 204-та авиобаза "Полковник-летец Миленко Павлович", известна със старото си название Батайница, на сръбските Военновъздушни сили. В самото учение "Шабла 2021" са включени и от САЩ.

За избягване на подобни инциденти в акваторията на Черно море Община Шабла през април публикува ограничения за придвижване в района - "Във връзка с Уведомително писмо на Командването на Военновъздушните сили - София, Общинска администрация - гр. Шабла Ви информира, че в периода от 07.06. до 11.06.2021 г., с резервен ден 12.06.2021 г., в района на Зенитен полигон на ВВС - Шабла и прилежащата акватория на Черно море, ще се проведат бойни стрелби с формирования за ПВО".