Самолет "МиГ" е паднал в морето край Шабла по време на военните учения "Шабла 2021". 

Инцидентът е станал в 00.45 часа тази нощ, когато самолетът е изгубил радиовръзка.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Министърът на отбраната Георги Панайотов пътува към района на инцидента. Очаква се допълнителна информация

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби "Шабла 21" е прекратено.

Причините за падането на военната машина засега остават неясни.

Очаквайте подробности.

Николай Ненчев: Състоянието на МиГ-овете отдавна не е добро

Николай Ненчев: Състоянието на МиГ-овете отдавна не е добро

Това са самолети с двигатели, които са в края на своя ресурс

Българската авиация разполага с 15 бойни и няколко учебни самолета МиГ. От години има проблем с поддръжката на тази техника, а периодично се чуват критики за качествената подготовка на пилотите ни, които не успяват да натрупат необходимия нальот.

Преди няколко месеца бившият военен министър Красимир Каракачанов призна, че едва между 5 и 6 изтребителя МиГ-29 са в техническа изправност. Това признание дойде след като за пореден път Руската федерация създаде спънки пред неизпълнение на договора за поддръжка на военното оборудване и дори плати неустойка заради забавяне на договора по ремонта. През 2018 г. кабинетът "Борисов-3" одобри разходи за ремонт на осем изтребителя МиГ-29 по рамково споразумение с AO "РСК "МиГ" с ориентировъчна цена до 81 294 416 млн. лв. без ДДС.

Припомняме и че през ноември 2016 г. военният министър тогава Николай Ненчев бе обвинен за неизпълнение на договора с РСК "МиГ" за доставка и ремонт на изтребителите ни МиГ-29. Вместо от руската фирма-производител, Ненчев поиска от полска компания да ремонтира изтребителите ни. Делото беше прецедент, тъй като по него даваха показание включително и встъпилия в длъжност вече президент Румен Радев.

Само преди месец Върховният касационен съд излезе с решение, с което оправда окончателно и на последна инстанция Николай Ненчев. Мотивите на решението не са публични, тъй като делото е с гриф за сигурност.

Николай Ненчев: Наливаме милиони в МиГ-29 - хибридно оръжие, което се използва срещу нас

Николай Ненчев: Наливаме милиони в МиГ-29 - хибридно оръжие, което се използва срещу нас

Старите руски самолети са бездънна яма…