Магистратите на Върховния касационен съд (ВКС) оправдаха окончателно бившия министър на отбраната Николай Ненчев по обвинението за неизпълнение на договори с руската компания РСК "МиГ" относно ремонта и доставката на резервни части за самолети МиГ-29. Информацията е на ВКС.

С решение от 10 май 2021 г. по наказателно дело № 678/2020 г. (срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев) тричленен състав на Върховния касационен съд оставя в сила въззивното решение от 13 юли 2020 г. на Софийския апелативен съд.

Мотивите на решението не са публични, тъй като делото е с гриф за сигурност.

Делото е образувано по касационен протест срещу решението на Софийския апелативен съд, с което е потвърдена изцяло присъдата от 02 юли 2019 г. на Софийския градски съд от 2017 г.

С първоинстанционната присъда подсъдимият Николай Ненчев е признат за невиновен и е оправдан по повдигнатото обвинение за извършено престъпление по служба по чл. 282, ал. 3 вр. ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК за това, че в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - министър на отбраната на Република България, не изпълнил служебни задължения. Те са записани в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, и от това са настъпили значителни вредни последици за българската армия, като случаят се явява особено тежък.

Николай Ненчев: Наливаме милиони в МиГ-29 - хибридно оръжие, което се използва срещу нас

Николай Ненчев: Наливаме милиони в МиГ-29 - хибридно оръжие, което се използва срещу нас

Старите руски самолети са бездънна яма…

Припомняме, през ноември 2016 г. военният министър в оставка (тогава) Николай Ненчев бе обвинен за неизпълнение на договора с РСК "МиГ" за доставка и ремонт на изтребителите ни МиГ-29. Вместо от руската фирма-производител, Ненчев поиска от полска компания да ремонтира изтребителите ни. По-късно се появи проблем с изпълнение на този договор, тъй като руснаците държат лиценза. 

Първата оправдателна присъда за Ненчев по това обвинение бе през юли 2019 г. Второто опрадвание - юли 2020 г.

През месец май 2021 г. стана ясно, че България е получила близо 186 000 евро неустойки от "РСК МиГ" заради забавяне на изпълнение на договорите за поддръжка на българските изтребители МиГ-29,