Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов посочи по време на участието си в ресорната парламентарна комисия, че между пет и шест изтребителя МиГ-29 на Българските военновъздушни сили са в техническа изправност към настоящия момент. По думите му това е напредък, тъй като преди това самолетите са били между два и три.

Каракачанов уточни, че все пак има леко забавяне на договора за ремонт на МиГ-29, за което е изплатена и съответната неустойка. Не става въпрос за прекратяване, а за забавяне на договора по ремонта, обясни военният министър.

По отношение на тежката военна техника Каракачанов разкри, че през 2020 г. са били ремонтирани 13 танка, а през настоящата година от сервиза трябва да излязат още пет танка.

Николай Ненчев: Наливаме милиони в МиГ-29 - хибридно оръжие, което се използва срещу нас

Николай Ненчев: Наливаме милиони в МиГ-29 - хибридно оръжие, което се използва срещу нас

Старите руски самолети са бездънна яма…

Относно въпрос за жилищния фонд Красимир Каракачанов, обясни пред депутатите от комисията, че през настоящата година се очаква да бъдат отпуснати целеви средства до един милион лева за ремонта на 40 апартамента, по-голямата част от които в София, Карлово, Пловдив и Враца. Каракачанов отчете, че заетостта в жилищния фонд е около 94 процента, което е своеобразен рекорд за последните 20 години.

През настоящата година проблемите пред Министерството на обраната са капиталовите разходи, стана ясно по време на заседанието на парламентарната комисия по отбрана. Каракачанов настоя капиталовите разходи да бъдат увеличени, за да може развитието на българската армия да продължи.

МС одобри проектите за ремонт на самолетите МиГ-29 и Су-25

МС одобри проектите за ремонт на самолетите МиГ-29 и Су-25

Предоставят се до 81 294 416 млн. лв. без ДДС за МиГ-29 и до 99 012 000 лв. с ДДС за Су-25

"Разходите за обрана не са хвърлени пари на вятъра", категоричен бе Каракачанов и е доволен, че депутатите в Комисията по отбрана го разбират. Не само че не са харчени много пари, а сме работили със средствата, които имаме, увери силовият министър.

Основните проекти и обществени поръчки, за които били похарчени средства от Министерството на отбраната в края на миналата година, били за облекла на военнослужещите, горивата, поддръжката на комуникационните и информационни системи на летищата, логистичната транспортна дейност, за ремонта на МиГ-29 и Су-25, като са платени само мита, за ремонт на Спартаните, за ремонт на кораби на военноморския флот, за силите за специални операции, за нуждите на танковите формирования и други.