От години състоянието на МиГ-овете не е добро - това са самолети с двигатели, които са в края на своя ресурс. Това заяви бившият военен министър и настоящ лидер на БЗНС Николай Ненчев пред News.bg след инцидента със самолет и изчезнал пилот в морета край Шабла от тази нощ.

Въпреки извършени поредица от ремонти на МиГ-29, включително и в Русия, състоянието на изтребителите от години не е добро. Ненчев е силно обезпокоен от инцидента с падналия край морето самолет в полунощ, като се надява и се моли пилотът да е оцелял.

МиГ е паднал в морето край Шабла

МиГ е паднал в морето край Шабла

С кораби и вертолети се издирва пилотът

Според него очевидно има забавяне по ремонта на МиГ-29, което вече било констатирано и обявено от Министерство на отбраната. Ненчев не знае дали са основателни критиките на служебния военен министър Георги Панайотов към Красимир Каракачанов за нецелево изразходване на средства за модернизация на трите проекта на армията. Той напомни обаче, че по време на първото служебно правителство на президента Румен Радев, когато служебен министър на отбраната бил Стефан Янев, тогава отново били извадени подобни тези и те в крайна сметка не са се оправдали. Не съм убеден как изглеждат сега нещата, коментира Ненчев.

САЩ са започнали производството на изтребителите Ф-16 за България

САЩ са започнали производството на изтребителите Ф-16 за България

Очаква се първите самолети да излязат от производствената линия през 2022 г.

Той посочи, че отделените средства за новите изтребители Ф-16 са една добра стъпка и в правилната посока. "Нека не забравяме, че тези средства и този разход са били одобрени от Народното събрание по негово време. Това е пътят за развитие на българската авиация и моето мнение е, че трябва да се търсят алтернативи за ремонтирането на МиГ-29", категоричен бе бившият военен министър.