Сомалийски пирати похитиха танкер "Сейнт Джеймс парк", плаващ под британски флаг.

На борда му има 26-членен екипаж, сред които граждани на България, Русия и Турция.

Танкерът отплавал от Испания за Тайланд.

Пиратите са превзели кораба в Аденския залив и са го отклонили към Сомалия.

Българите на борда на плавателния съд са петима - Светлозар Тенев, Емил Дянков, Николай Колев, Ивайло Русев, Стефан Ангелов. Те са наети от варненската фирма "Зодиак", съобщава БНР.

Президентът на фирмата капитан Продан Раданов заяви, че семействата на отвлечените са уведомени, но в момента няма установен контакт с моряците. По думите му това обикновено става до 48-ия час след отвличането.

Капитанът на танкера е руснак, а българите са от изпълнителския състав, старши помощник-капитанът също е българин. Четирима от петимата българи са от Варна, а петият от Русе.

Българските моряци са на възраст от 34 г. до 46 г

Корабът е контейнеровоз, уточни говорителят на външно министерство Драговест Горанов.

Той добави, че плавателният съд превозва течности, които не са опасни. МВнР работи по случая, като е задействан кризисният щаб във ведомството, посочи още Горанов. Той отказа да отговори на въпрос дали всички от екипажа на борда са живи.

Горанов допълни, че българските власти работят в сътрудничество с военното командване на силите от Европейския съюз.

В екипажа на отвлечения танкер има също граждани на Полша, Украйна, Грузия, Румъния, Филипините и Индия.

По-късно стана ясно, че сомалийските пирати са освободили контейнеровоз, плаващ под сингапурски флаг. Това е станало вчера, когато бе пленен  британския кораб „Сейнт Джеймс парк" с петима българи на борда.

Според представител на пиратите те са получили 4 милиона. Сингапурският контейнеровоз е бил похитен на 15 октомври в Сейшелския архипелаг.

Според статистиката първите девет месеца на 2009 година отбелязват рекорд по пиратски нападения. В световен мащаб са извършени 324 атаки, от които 174  са дело на сомалийски пирати. Похитени са 37 плавателни съда, а 639 души  са взети за заложници.

По данни на сомалийските власти около 12 хиляди души са в "пиратския бизнес", който носи печалби от милиони долари, платени като откупи.
Правителството на страната иска помощ от международната общност, тъй като няма сили само да се справи с проблема, заяви сомалийският външен министър Абдул Рахман Джангели. 

Това, от което трябва да направим е да се борим с пиратството не само в морето, но и на сушата. Сомалийското правителство и сомалийските сили за сигурност имат нужда от подкрепа, за да се справят с тези пирати, посочи Джангели.  

Експерти прогнозират, че проблемът с пиратите ще се задълбочи, ако не бъде атакуван със затягане на мерките за сигурност и изправяне на виновните пред съда.

Това не е първият случай, в който български моряци са похитени от сомалийски пират.

През април тази година изчезна и корабът "Маласпина касъл" със 16 българи на борда. Той беше освободен след близо месец плен.