Има риск общата сума от първата и втората пенсия да е по-малка от една пенсия. Това заяви пред Bulgaria ON AIR президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Втора пенсия като число ще имат малко хора, целият въпрос е, че първата ще бъде намалена, което започва от 10% и това трябва да се каже на хората. Има риск двете пенсии да са по-малки като стойност от една. Ако останем в неведение, ще дойде момент, в който всички ще сме виновни." - коментира Димитров в предаването "Денят ON AIR".

Димитър Манолов: Много хора няма да имат стаж за пенсия

Димитър Манолов: Много хора няма да имат стаж за пенсия

Не са се осигурявали...

Той отбеляза, че все още има работодатели, които плащат заплати "под масата".

По думите му, има различни "видове Българии" - например средната заплата в София е с 36-37% по-висока от средната за страната и двойно по-висока от тази във Видин.

"В момента средната заплата, заради силната диференциация, показва огромна дупка", допълни президентът на КНСБ.

Според него, регионите не се приближават по отношение на заплащането.

"Има примери, които показват правилния път. Говорим за различни мерки, от които хората усетиха 60/40, за която вече е ясно, че работи." - посочи Пламен Димитров.

"Нека през 2021 г. да продължим мерките и да работим да запазим работните места, за да излизат вече фирмите от кризата. Прогнозирам още второто тримесечие безработицата ще се понижи, защото сезон ще има, хубав-лош, но ще има." - каза още той.

АИКБ и КНСБ предлагат промени за компенсиране на работодатели и работници в кризисни ситуации

АИКБ и КНСБ предлагат промени за компенсиране на работодатели и работници в кризисни ситуации

С промените се цели в такива случаи да бъдат подпомогнати директно от държавния бюджет