От пролетта на 2008 г. ще плащаме сметки за ток, водата и парно и чрез мобилен телефон

Дружеството "Система за електронни плащания" получи лиценз от БНБ и ще разработва новата услуга за плащане. Плащането ще се нарежда със специален код, който се управлява от SIM картата на мобилния телефон.

Предвидена е защита и ако мобилният телефон е изгубен, друг няма да може да плаща с него сметките на титуляра. Обмисля се възможност към мобилния телефон да се добави специален чип, който ще се свързва с ПОС терминал и по този начин да може и да се пазарува в големите магазини.

В момента се водят преговори с банки и мобилни оператори, защото е необходима синхронизация на софтуера, който ще обработва разплащанията, обясниха от компанията Адванс Екуити холдинг, която е собственик на Система за електронни плащания, обяснява Икономически портал - Стара Загора. Целта й е да подпише договори с фирмите за комунални услуги, мобилните оператори, трезорите за междубанкови операции, както и големи търговски вериги.

Плащане през мобилен телефон вече е възможно, но само за абонатите на М-Тел с услугата М-Тел Куик Пей. Системата на оператора е свързана със системата Борика.