Денят на Съединението е важен за нас българите, защото за него не се питаме дали ни е подарен от някои друг, Съединението на България беше извоювано със смелостта и родолюбието на българите.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената заря-проверка по случай 128-ата годишнина от Съединението на България, която се проведе на площад „Съединение" в Пловдив.

Днес си припомняме съдбовните дни от 1885 година, когато българският народ показа единство и мъдрост и взе в свои ръце съдбата си. Берлинският договор раздели българската земя, но не успя да раздели българската нация. За духовните и политически водачи на народа бе ясно, че обединението на българите изисква търпение и неуморна работа." - каза още президентът.

Държавният глава напомни усилията на българската дипломация и българската армия за отстояване на българското единение.

Съединението на Княжество България и Източна Румения не беше еднократен акт, съществуването на младата държава, нейното свободно и възходящо развитие нямаше да бъдат възможни без блестящата дипломатическа и военна защита на Съединението и всички скъпи жертви дадени по време на Сръбско-българската война."

Росен Плевнелиев припомни и думите на равносметка, произнесени по повод на Съединението от министър-председателя Петко Каравелов през юни 1886 г. пред Народното събрание:
Може да сме направили грешки, но ние стояхме начело на българския народ, водихме войната и сега без да се срамим, можем да чакаме със спокойствие съда на историята"

В заключение президентът Плевнелиев обобщи:
Днес от дистанцията на времето можем да кажем, че историята отреди на бойците за българското Съединение заслужено място в пантеона на българската слава."

Държавният глава прие почетния строй и поднесе венец на паметника на Съединението.

Освен него венци поднесоха председателят на парламента Михаил Миков, министър -председателят Пламен Орешарски,  кметът на  Пловдив Иван Тотев, министърът на отбраната  Ангел Найденов, началникът на отбраната ген.  Симеон Симеонов, началникът на пловдивския  гарнизон ген. Цветан Стойков, председателят на  парламентарната група на ГЕРб Бойко Борисов,

Преудседат4елят на парламентарната група на  „Атака" Волен Сидеров, вътрешният министър Цветлин Йовчев и др.

Гоститие гражданите и почетната рота почетоха с минута мълчание на колене паметта на героите ,  загинали за свободата и независимостта на България

След това на площад „Съединение" прозвучаха  рефренът на „Велик е нашият войник" и мощно „Ура" за победите на българската армия.

Тържествената церемония завърши с изпълнение на националния химн и заря.