Блокада и протест на главния път Пловдив - Карлово. В този час земеделски производители от няколко пловдивски села затварят движението заради пострадалата си от градушка продукция, съобщи БНТ.

Припомняме, че преди дни заради кацане на военен транспортен самолет на Летище Пловдив имаше забрана да се използват противоградови ракети, и реколтата в 15 пловдивски села беше унищожена.

Представители на три общини в момента са блокирали главния път. Това са общините Калояново, Раковски и Марица. Те искат яснота, защото хората са притеснени как и ще бъдат ли подпомогнати изобщо.

Прокуратурата проверява земеделското и транспортното министерство за градушката

Прокуратурата проверява земеделското и транспортното министерство за градушката

Проверката е в кратък, но ненанозован срок

В момента е блокиран пътят за Карлово, пътят за Хисаря, за останалите села от община Калояново и другите населени места. Хората заявиха, че ще останат поне час тук.

Междувременно тази сутрин от Министерството на земеделието разпространиха информация, в която се казва, че площи, унищожени под 100%, ще бъдат подпомогнати по две схеми: за подпомагане по обвързана подкрепа и по де минимис, като унищожените на 100% ще могат да участват в схема за подпомагане по обвързана подкрепа. Обезщетения се очакват за едните до края на годината, а за другата група - в първия месец на следващата година. Междувременно са заделени 15 млн. в актуализацията на бюджета за обезпечаване на тези подпомагания.