Системите за координация, комуникация и контрол на средствата от европейските фондовете трябва да заработят ефективно, за да върви България напред.

Това заяви вицепремиерът Меглена Плугчиева на работна среща с българските депутати в Европейския парламент, цитирана от БНР.

В срещата участва и министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Заместник министър-председателят запозна българските евродепутати с предприетите досега от правителството конкретни мерки по писмото на Европейската комисия от 8 май, както и с целия пакет от мерки по предприсъединителните и оперативните програми и за наваксване изоставането по рисковите проекти.

Тя подчерта, че до 15 юни специално създадената междуведомствената експертна група ще направи предложения за промени, свързани с преобразуването на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" в специална административна структура към Министерския съвет.

Плугчиева призова българските евродепутати за открит диалог по всички теми, защото своевременното решаване на възникналите проблеми ще улесни съвместната работа.

За да има бърз и ефективен диалог, вицепремиерът и депутатите ще обменят постоянно информация по между си. На срещата сериозно бе обсъден и въпросът за забавянето при изграждане на тел. 112.