"Успяхме да излезем от осеяна с много проблеми 2014 г. и бързо да върнем нещата в сферата на предвидимостта". С това се похвали финансовият министър Владислав Горанов, който е доволен от 2015 г.

"70-80 млн. лв. годишно струват на страната ни мигрантите", изчисли финансист номер 1 в ефира на Дарик радио. В сметката Горанов включва и оградата, и допълнителните ресурси, които институциите влагат, за да се справят с предизвикателството.

Горанов обясни, че през 2015 г. сме взели заем от 3,1 млрд. евро в три транша. „С тях погасихме авансово взетите през 2014 година, за изплащане на депозитите в КТБ и финансирахме дефицитите от 2014 и 2015 г“, отчете се финансист номер 1.

По думите му заемите не са причина, а са следствие от фалита на КТБ през 2014 г., както и следствие от това, че не успяхме с бюджета и той е на голям дефицит. Затова министър Горанов смята, че преди темата за дълговете и заемите трябва да се проведе дебат за това колко харчим.

А по въпроса: "Защо финансовият министър отстъпи назад относно реформата в МВР?", Горанов предупреди, че темата не е забравена. Според него: "Ще се случи нещо, в посока подобряване структурата в бюджетите на силовите ведомства".

Той допълни, че това може да се случи и без финансовият министър да отваря темата. "Парите са нещо обективно. Те не са политическо измерение, те са резултат от това какво се произвежда в една икономика", обясни той.

Именно защото в България всички трудни решения се отлагали, сме най-бедната държава в ЕС, с ниска конкурентоспособност въпреки ниските данъци, смята финансовият министър.

Исканията на майките за по-високи помощи за раждане и отглеждане на дете, които ги изкараха на протест, също бяха коментирани от Горанов. Той е категоричен, че раждането на деца никога не трябва да бъде обосновано от държавни социални трансфери.

Условията на живот и спокойствието са по-важни от социалните трансфери“, подчерта финансист номер 1.

В противен случай къде отива ценността на това да раждаш и да отглеждаш дете, запита Горанов. По думите му, тези, които най-лошо отглеждат децата си, разчитат на тези социални трансфери, но децата им не живеят по-добре.

Това са възможностите на бюджета, те не са безкрайни“, отсече Владислав Горанов.