Няма да се изисква разрешение за работа в България на чужденци, които са членове на семействата на граждани на Европейския съюз, на държава-страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария.

Това гласи одобрена от правителството промяна в Наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци в страната ни. Целта на предложените изменения и допълнения към  документа е той да се хармонизира с правото на ЕС.

С предложените промени се либерализира достъпът до националния пазар на труда на членове на семействата на граждани на ЕС, които са граждани на трета държава, на научни работници от трети страни в България, както и на членове на семействата на български граждани, които са граждани на трети страни. Тези групи се освобождават от изискването за разрешение за работа.

Облекчава се и режимът за достъп до пазара на труда на лица от български произход, както и на участници в циркови представления и балетисти с доказана професионална компетентност.

Предоставя се възможност на чуждестранните студенти в България да осъществяват краткосрочна заетост - до 20 часа седмично по време на учебната година и през ваканциите. Чуждестранните студенти ще имат право на заетост в рамките на една година, когато тя е свързана с провеждането на учебна практика по изучаваната специалност. Този срок досега беше 6 месеца.

На днешното си заседание кабинетът реши още постоянно пребиваващите в страната ни здравноосигурени граждани на страните от Европейския съюз да имат същия достъп до медицинска помощ, какъвто имат българските граждани.

Всеки здравноосигурен жител на страна от ЕС ще може да се регистрира в НЗОК и да прави избор на общопрактикуващ лекар у нас.

За по-добрата организация на медицинското обслужване на туристите от ЕС се въвежда задължение за хотелиерите да предоставят на гостите си информация за местоположението на най-близките лечебни заведения, сключили договор с НЗОК.

С приетото постановление се правят промени и в Наредбата за общите условия, минималната застрахователна сума, минималната застрахователна премия и реда за сключване на задължителната медицинска застраховка на чужденците, пребиваващи краткосрочно в Република България или преминаващи транзитно през страната.

От 1 юли 2007 г. минималната застрахователна сума в тези случаи се определя в размер на 60 000 лв.