8900 документа за самоличност са изработени вчера.

Това съобщи преди редовното правителствено заседание вътрешният министър Цветан Цветанов.

От думите му стана ясно, че МВР иска поне 7800 документа да могат да бъдат отпечатвани в рамките на един работен ден от 8 часа.

Създали сме необходимата организация и за допълнителни ангажименти на служителите в останалите часове от денонощието, за да можем да наваксаме, поясни още Цветанов.

Припомняме, системата за издаване на новите документи за самоличност бе претоварена и това предизвика на места временно затруднение в обслужването на гражданите.

Системата стартира едновременно в 183 управления на 28-те областни дирекции в страната и 30-те пункта за персонализация на данните.

Над 1000 потребители, от които 300 биометрични станции, са ползвали системата едновременно. Именно от това е наложило донастройването й в някои райони, от което е произтекло забавяне и временно затруднение в обслужването.

Дирекция „Български документи за самоличност" се извинени на гражданите, които в днешния първи работен ден са проявили силен интерес да сменят своите документи, за причинените неудобства.

Ако нямате належаща нужда, не подавайте заявления за нови документи, призова още един път вътрешният министър Цветан Цветанов.

Той добави, че към миналата седмица „Сименс" не бяха получили нито един лев по договора за новите документи.

Те ще започнат да получават пари след 8 месеца от плащането на таксата от заявленията, които подават българските граждани, каза министърът.

От думите на Цветанов стана още ясно, че компанията е уверила, че съвсем скоро ще се стигне до обем от 12 000 документи дневно.