Държавата започва да пише критерии, с които определя кои българи са енергийно бедни и се нуждаят от помощ.

Повод за това е процесът на пълна либерализация на електроенергийния пазар у нас, по който днес бе направена още една стъпка със старта на Българската независима енергийна борса.

Припомняме, покрай либерализацията на енергийния пазар и енергийната борса се заговори за скок на цените на тока, който не бе отречен нито от правителството, нито от енергийния регулатор.

Екипи на Министерство на енергетиката и Европейската комисия са се събрали в работна група, която ще трябва технически и експертно да анализира либерализацията.

Българската енергийната борса проходи

Българската енергийната борса проходи

Първите й стъпки са само в тестови режимПървата среща на въпросната работна група ще е в средата на януари следващата година. „Основният фокус обаче ще бъде насочен към това да дефинираме тази група потребители, които могат да бъдат определени като енергийно бедни и да разпишем механизми за тяхната защита при преминаването към пълна либерализация на пазара”, обясни пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя напомни, че и сега в страната ни има потребители, които са определени като уязвими и получават държавни помощи за отопление. „Критериите за енергийна бедност обаче трябва да бъдат по-различни”, убедена е Петкова.

Тя посочи, че от сега няма как да каже един такъв критерии, както и дали помощите отново ще бъдат пари, защото работата едва сега започва и страната ни чака няколко предложения за механизми от ЕК.

Трябва да помислим кои са тези хора, коя е тази група българи”, повтори енергийният министър и увери, че крайният резултат ще бъде много добре балансиран модел, който да даде защита на действително уязвимите потребители.

Въпросното подпомагане ще влезе в сила обаче едва, когато започне целият процес по пълна либерализация на електроенергийния пазар, стана ясно от думите на министър Петкова.

До тогава трябва да се избере модела за либерализация, а за да се избере трябва да се види предложения финален вариант на Световната банка. След модела, трябва да се промени и Законът за енергетиката.

За да се пристъпи към законодателни инициативи обаче трябва да са ясни и стъпките, а за да са ясни те, отново трябва да се знае моделът.

„Поне в следващите 7-8 месеца този процес ще продължи”, прогнозира министърът на енергетиката. Тя успокои битовите потребители, че задължително ще бъде избегнат евентуален стрес за тях по отношение на цената.

„От 1-ви януари на този етап няма да се случи нищо фатално с българските потребители”, продължи с успокоенията министър Петкова и обясни, че поне до средата на следващата година българите ще си закупуват електроенергия от регулирания пазар, ще си плащат сметките в тези условия и задължително ще има междинен период преди либерализацията. „Никой не трябва да се притеснява за шоково поскъпване на цената на електрическата енергия”, заключи министър Теменужка Петкова.