„Ако в София падне дъжд, подобен на този в Скопие, ще се наводнят няколко подлеза, тук-там някои сгради и нищо повече. При нас нещата стоят много по-добре”.

Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението”, в ефира на Нова телевизия.

Припомняме, в Скопие беше обявено извънредно положение, след като порои и бури наводниха села през уикенда. 22-ма души загинаха, а десетки са ранени, все още шестима са в неизвестност.

Ден на траур в Македония заради жертвите на пороите

Ден на траур в Македония заради жертвите на пороите

Цяла нощ е продължило да вали

България изпрати техника и пожарникари, които помагат на армейски и полицейски части в Македония, продължаващи да разчистват след наводненията.

„Калният поток, който е преминавал през магистралата идва внезапно. Спрелите коли стават обект на тази кална маса. Вярно е, че най-много са жертвите в автомобилите, които са спрели, за да изчакат да отмине силната буря”, изтъкна  Николов.

Предлагаме помощ на Македония заради бедствието

Предлагаме помощ на Македония заради бедствието

Борисов е разпоредил институциите да уточнят как можем да помогнем

По думите му на терен работят доброволци на Столична община, както и двама депутати.

„Мащабите на бедствието в Македония са няколко пъти по-големи отколкото потопа във варненския квартал „Аспарухово”. В „Аспарухово” бяха арогантни нещата – в самото дере имаше къща, което доведе до наводнението. А в Скопие според мен кварталът е презастроен. Имат канализация, но колко добре работи, не мога да кажа”, каза още той, допълвайки, че хората от Скопие от 70 години насам не помнят да е имало такъв пороен дъжд.

Най-малко 20 жертви в Скопие заради бури и наводнения
Обновена

Най-малко 20 жертви в Скопие заради бури и наводнения

През нощта са се стоварили над 700 светкавици

„Там нормално повече от 30 литра/кв. м не са падали. А за около час и половина –два сега са паднали около 93 л/кв.м. Цялата северозападна част на Скопие е засегната. Там са седем квартала и три села. Най-тежките поражения не са точно там. Малко над магистралата са селата, понесли най-големи щети”, поясни Николов.

Междувременно БНР припомня, че днес за Македония се очаква да замине предоставената от българското правителство помощ от 20 тона бутилирана вода.

Премиерът прати 13 пожарникари в  Скопие

Премиерът прати 13 пожарникари в  Скопие

Очаква се групата от България