По-скъпа „Гражданска отговорност" до края на живота си да плащат всички шофьори, които са хванати с неразрешено количество алкохол в кръвта.

Това е една от целите на кампанията „Гражданска отговорност", която стартира днес с пускането на клипа „Промили мили недраги" на формация "Стереотипове" и Елена от "Music Idol".

Инициатори на кампанията са стереотиповете Марио Василев и Николай Кръстев и фондация „Помощ за благотворителността в България" е с подкрепата на „Вирджиния рекърдс" и КАТ.

Първото официално представяне на клипа към песента започна с минута мълчание в памет на загиналия само преди два дни фронтмен на „Сленг" Димитър Екимов - Дими, както и на всички жертви на войната по пътищата.

В коментар за news.bg директорът на фондацията Пенка Цветкова призова „да не съдим, но в никакъв случай и да не бъдем безучастни към всички, които, нарушавайки правилата за движение по пътищата, вредят на себе си или на другите.

От утре клипът на песента „Промили мили недраги" ще се върти по всички музикални телевизии, но той е само първата крачка от цялостната идея на кампанията „Гражданска отговорност".

Предстои интензивна работа, насочена към новите и бъдещите шофьори, като целта според Пенка Цветанова е:
„За тези, които в бъдеще ще сядат зад волана, темата за отговорното шофиране да е нещо съвсем естествено".

Тя допълни още, че в момента текат консултации с юристи за възможни предложения за промени в законодателството, като освен увеличаване на застраховката „Гражданска отговорност" ще се предвиждат и редица други санкции да нарушителите, но и поощрения за тези, които спазват правилата .

Ще стартира и подписка във всички големи градове в страната, университетите и средните училища, която да подкрепи кампанията и в следствие да бъде внесена в парламента.

Песента „Промили мили недраги" е по мотиви от песента на Мария Нейкова „Двама" от филма „Козият рог", като правата за използването им са предоставени безвъзмездно от нейните наследници.

Песента завършва с - „в някои войни са оправдани кървищата, кажи ми кой спечели войната по пътищата...".