Почина проф. д-р Владимир Данов - един от водещите кардиохирурзи у нас, съобщава БНТ.

От Българския кардиологичен институт посочват, че от 2017 г. проф. Данов е Изпълнителен директор на Института, където управлява осем медицински центъра, седем високоспециализирани болници и две кардиохирургични клиники в Плевен и Бургас.

Той е ръководил и клиники по кардиохирургия в Германия, провинция Бавария, над 15 години, завеждащ е отделение в клиниката по кардиохирургия на водещата университетска болница "Лудвиг-Максимилиян" в Мюнхен.

Проф. Данов специализира имплантиране на сърдечни клапи, минимално инвазивни оперативни методи, протезитане и реконструкция на сърдечни клапи, осъществяване на аортокоронарни байпаси на биещо сърце, лечение на сърдечни тумори, реконструктивна хирургия на гръдната аорта, хирургия на проводни и ритъмни нарушения, имплантиране на пейсмейкъри и кардиодефибрилатори за лечение на сърдечната недостатъчност, коригиране на вродени сърдечни пороци и други.

Той е носител на наградите "Доктор на Годината", четирикратен носител на приза "Лекар, на който българите вярват" и Доктор хонорис кауза.

Поклонението ще се състои на 12 януари 2021 г. в София.