Радой Ралин На 81-годишна възраст, след кратко боледуване, снощи почина сатирикът на България Радой Ралин.

Димитър Стефанов Стоянов, както е истинското име на Радой Ралин, е роден през 1923 година в Сливен, правнук е на Таньо войвода - сподвижник на Васил Левски и приятел на Стефан Караджа.
През 1945 завършва право в Софийския университет.

През 1942 е арестуван, след като предишната година списва и редактира нелегалния антифашистки бюлетин "Истината по антисъветската война".

Радой Ралин и един от създателите на първия български театър на сатиричната миниатюра - Стършеловия сатиричен театър (1953), който става средище на антикултовската сатира.

Строгата литературна наука пишеше лаконично и суховато за Ралин: ...поет с ярко откровено гражданско поведение, автор на епиграми и остри сатири.
Но за нас той бе човекът, дръзнал да посади у дома си налъм и да чака той да цъфне (уви, не го дочака), творецът написал едни от най-лаконичните, но ярки и запомнящи се епиграми, събрани в култовия сборник "Люти чушки".

Да си спомним:

...тъй, от дните робски и хайдушки
сме изяли много люти чушки.
затова ни е лютив езика...
и тежко му кой ни предизвика.

Хайде наште! Яжте люти чушки!
Стига сме си правили оглушки...
Люти чушки няма и за семе!
Нищо... и това ще понесеме!

Радой Ралин беше "прозрял" и същността на десетилетната ни Реорганизация
Променил се Алия,
погледнал се, пак в тия.Поклон пред паметтта му!Панихидата пред тленните останки ще се състои утре - 23 юли, от 10.30 часа в църквата "Св. Седмочисленици"

НДСВ изрази дълбоки съболезнования за смъртта на Радой Ралин.

Съболезнования от президента Първанов за загубата на Радой Ралин