Почти една трета от влизащите в София леки автомобили идват от магистрала "Струма". Около 70 000 коли в денонощиe се насочват към столицата по всички републикански пътища, като 20 000 от тях са от Югозападна България и се придвижват по автомагистрала "Струма".

Магистрала "Струма" е един от най-мащабните пътни проекти, които се реализират с европейско финансиране. В програмния период 2014-2020 г. средствата бяха отпуснати от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура".

В момента се реализира строителството на участъка между Благоевград и Крупник, което включва и тунел "Железница". В новия програмен период е заложено завършването на магистралния път.

Проектът за автомагистрала "Струма", Лот 3.2 от Крупник до Кресна е предвиден за реализация в два програмни периода. От 2014 до 2020 г. бяха извършени подготвителни дейности за смекчаване на въздействието на трафика върху дивите животни и птиците в Кресненското дефиле, както и повишаване на пътната безопасност по път Е79.

Cтpoитeлнитe дeйнocти мoгaт дa cтapтиpaт cлeд изпълнeниe нa aнгaжимeнтитe, пoeти пpeд Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия. Те включват дoпълвaнe нa eĸoлoгичнaтa дoĸyмeнтaция cпpямo cпeцифичнитe цeли нa защитените видoвe и мecтooбитaниятa oт мpeжaтa Haтypa 2000, пpeз ĸoитo пpeминaвa участъкът от AM "Cтpyмa". Необходими са и действия за нaмaлявaнe нa нaтиcĸa oт тpaфиĸa въpxy пpиpoдaтa и пoвишaвaнe нa бeзoпacнocттa в oтceчĸaтa oт E-79 пpeз дeфилeтo.