Резултатите от мащабното имунологично изследване в Бургаска област сочи, че 0,95% от жителите на региона са се срещали с коронавируса. Това обяви на брифинг в Бургас главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му това ознчава, че южното ни Черноморие е чисто от коронавирус и туристите могат да се чувстват в безопасност.

Кунчев коментира, че данни от изследването ще бъдат преведени на четири езика и ще се изпратят както на чуждите посланици в България, така и до българските дипломатически мисии зад граница.

Ангел Кунчев: Вирусът удря масовите събирания

Ангел Кунчев: Вирусът удря масовите събирания

Държавата с централизирани мерки не може да ни осигури 100% защита

В тази връзка министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че надява утре да пристигне и първия чартърен полет от Амстердам и съответно всички други планирани полети които имаме и от Германия, и началото на юли от Полша и Чехия.

Тя добави, че в момента се водят разговори България да бъде включена в така наречения "въздушен коридор" с Великобритания.

"Вероятността да участва някой в пътнотранспортно произшествие е по-висока от колкото да се разболее от коронавирус", допълни доц. Велинов.

128 нови случая на коронавирус, 1 жертва

128 нови случая на коронавирус, 1 жертва

Направени са 3016 теста...

Със съобщаването на добрите новини, от Националния оперативен щаб, обаче, напомнят за спазването на мерките, за които проверките в курортите ще продължат.

Данните сочат, че качеството на морската вода е отлично, и по-добро в сравнение с последните четири години.

"С отлично качество също така е и продуктът, който предлагаме не само като морска вода, но и като плаж, и като спасители", съобщи пък д-р Георги Паздеров, началник РЗИ Бургас.

Към този момент отмяна на резервациите за полети към България няма, а 90% от пасажерите на първия полет от Амстердам утре са туристи, които ще бъдат настанени в най-големия ни курорт Слънчев бряг.