България ще позволи на американски въздушни шерифи да се качват с личното си оръжие на борда на самолетите на американските компании, информира БНР.

В момента българското законодателство забранява въоръжени лица да пътуват в салоните за пътници.

След като се отговори на това условие, вероятно американски компании ще започнат да летят до България.

Изискването за присъствие на борда на самолетите на въоръжени щатски шерифи е част от ангажимента, който България поема с подписаното днес от министъра на външните работи Ивайло Калфин и секретарят по вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф междинно споразумение за включването в програмата за безвизови пътувания до САЩ.

По този начин българските власти потвърждават ангажимента, че у нас ще се въведат паспортите с чип и биометрични данни.

Отказаните визи на българите също трябва да станат под 10%. Анализаторите обаче не смеят да се ангажират с прогнози кога страната ни ще получи зелена светлина в безвизовите пътувания и на фона на същото заявено желание от страна на присъединилите се преди нас 10 страни от ЕС.

Предстои да се обяви конкурс за избор на фирма за вкарването на биометричните данни в паспортите ни, каза по-рано днес Сергей Станишев.

Той уточни, че предишният обявен конкурс от правителството е провален от неизрядните документи на кандидатствалите фирми.

В програмата на премиера следва срещата в Пентагона със секретаря по отбраната Робърт Гейтс, а по-късно и със заместник-секретарят по търговията Джон Съливан.

Станишев ще изнесе и публичната лекция на тема „Балканите и черноморския регион като фактори на стабилност в евроатлантическата система за сигурност".

Официалното посрещане на делегацията ни по традиция ще стане с военен церемониал и поднасяне на венец пред Паметника на Незнайния войн в гробищния парк на героите на Америка „Арлингтън".

Извън строгия протокол във Вашингтон ще бъде обаче специалният тур в музея на медиите „Нюзеум". Там се срещат историята на медиите, събрана на хартиен и електронен носител и на най-новите постижения при разпространението на информацията.