Подаваме данъчни декларации за доходите на физически лица до 30 април. 

Това означава, че остава само един работен ден, за да направим това, тъй като петък и понеделник са неработни дни, припомнят от НАП.

От приходната агенция очакват повече от 50 000 формуляра в следващите дни.  Досега са получени малко над 450 000 формуляра. 

Запазва се тенденцията повече от половината данъчни декларации за доходите на физическите лица да са подадени по интернет с ПИК на НАП или електронен подпис. До момента ПИК имат близо 600 000 лица, като данъчните очакват за пръв път през тази година броят на подалите документите си онлайн да е повече от този на избралите хартията.

И подаването на декларацията, и плащането може да стане електронно с банкова карта и без такси чрез електронна услуга на НАП, достъпна на сайта www.nap.bg.

Всяка втора данъчна декларация е през интернет, отчитат от НАП

Всяка втора данъчна декларация е през интернет, отчитат от НАП

2019 г. за пръв път електронно подадените декларации ще са повече от хартиените

Също до края на април се декларират авансовите данъци за първото тримесечие на 2019 г. най-често от упражняващи свободни професии, земеделци и наемодатели. Също до края на април самоосигуряващите се трябва да подадат осигурителната декларация 6, с която се определят окончателните вноски за социално и здравно осигуряване, припомнят още от НАП.

И през тази година от приходното ведомство предлагат възможност за клиентите си да проверят всички изплатени им суми извън трудов договор през 2018 г. чрез електронна услуга с ПИК или е-подпис. В справката се виждат всички хонорари, възнаграждения по граждански договори и други, които могат просто да бъдат преписани в декларацията. Така, според данъчните, рискът от пропуски и грешки значително намалява.