Депутати предлагат туристически данък за всяка нощувка през платформите Airbnb, Booking, Еxpedia и подобни, пише в. "Сега".

В поредно предложение, внесено от председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и още четирима депутати от ГЕРБ, се предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, налагащи данък в размер от 40 до 80 стотинки за предоставяно легло през платформите. Парите ще отиват в общинските бюджети, а общинските съвети ще могат да определят каква точно да бъде таксата.

ДБ иска Радев да наложи вето върху регулацията на онлайн резервациите

ДБ иска Радев да наложи вето върху регулацията на онлайн резервациите

Това бил поредният опит за отстраняване на конкуренцията

Според предложението стаите, които се отдават онлайн, трябва да придобият статут на еднозвездни хотели.

Поправките обаче не са внесени по обичайния ред, а в заключителните разпоредби на друг законопроект - Закона за независимия финансов одит. По този начин не се предвижда обществено обсъждане на предложението и срокът за неговото приемане става значително по-малък.

Очаква се новият данък да бъде гласуван в пленарната зала в следващите дни.

Властта иска да регулира туристическите резервации онлайн

Властта иска да регулира туристическите резервации онлайн

Предлага се въвеждане на категоризация и за имотите, отдавани под наем чрез е-платформи

В края на миналата година Стоянова и Валери Симеонов внесоха в заключителните разпоредби на Закона за бюджета за 2020 година поправки, според които имотите, отдавани под наем онлайн, да имат категория за туристически обект. По този начин те би трябвало да се регистрират и да плащат патентен данък. Имаше предложение и отдаващите стаи да търсят разрешение от поне 50% от живеещите в сградата. Това предложение отпадна.