В първия ден на месеца бяха подновени разкопките в Хераклея Синтика, съвсем наскоро бе открит печат с изображението на Александър Македонски, съобщи БГНЕС.

Разкопките на античния град е под ръководството на доц. д-р Людмил Вагалински от НАИМ към Българската академия на науките.

На печата има релеф на Александър Македонски върху глазирана купа със скалп на лъв върху главата му вместо шлем. Така Александър е представен като Херакъл. Хераклея Синтика носи името му, наречена е на него, а Александър е бил по тези земи още като 16-годишен, когато потушавал въстание на местното тракийско племе Меди в 340 г. преди Христа, обясни Вагалински.

"Градът е основан от бащата на Александър - Филип Втори. Тук е бил и Херакъл, и макар и в римската епоха, те продължавали да тачат корените и традициите си", добави Вагалински.

Да разкопаваш градове е най-трудната част от археологията, поясни той. Тази сряда е открита скулптура на коленичил бик, но без глава с човешки крак, стъпил върху него.

"Досетихме се, че кракът е на бог Митра - иранско божество, чийто култ се разпространява много бързо в Римската империя. Нещо повече, през 3 век се е конкурирал с ранното християнство и за малко да надделее. До сега не знаехме, че култът на Митра - това божество, което убива бика, и символ на доброто, злото, на тъмното и светлото, е бил популярен и тук - в Хераклея Синтика. И понеже е скулптура, а не релеф, считаме, че тук е имало светилище на бог Митра", обясни археологът.

Според него Митра е божество на войниците, явно и тук е имало такива, те са се били установили на акропола.

"Там също копаем, но иманярите са направили много поразии, разровили са пластовете, но все пак се стараем да работим. Сега разчистваме едно римско жилище от 3-4 век, но сме открили и пластове от елинистичната епоха от преди Христа. Работейки тук долу - на площада, целта ни е да съберем повече данни, за да разкажем по-подробно и достоверно какво и кога се е случило, защото площадът е сърцето на града. В продължение на 800 г. градът е контролирал поречието на Средна Струма", завърши Вагалински.