Български евродепутати изпратиха писмо, с което се иска спирането на прожекцията в Европейския парламент на филма за дома в село Могилино.

Български евродепутати от парламентарните групи на Партията на европейските социалисти (ПЕС), Европейската народна партия (ЕНП) и Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в ЕП са се подписали под писмо до председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг.

В него се настоява да бъде спряна планираната прожекция в Европейския парламент на филма.
Идеята за прожекцията е на ирландския евродепутат Кати Синод и по план ще се проведе на 4 март.

В писмото се казва, че филмът (заснет и излъчен през 2006-2007 г.), не отразява цялостно и обективно грижите в домовете за сираци в България и представя България като страна-член на ЕС, която не полага достатъчно грижи за децата в неравностойно положение. Допълва се още, че прожекцията на филма в ЕП съвпада с отбелязването на националния празник на Република България.

Българските евродепутати изразяват готовността си да се включат в дебат по тези въпроси, на основата на който да започне да се развива една бъдеща Обща европейска политика за децата в неравностойно положение

Евродепутатите, подписали се под писмото са:
Атанас Папаризов Биляна Раева, Владимир Уручев, Владко Панайотов, Душана Здравкова, Евгени Кирилов, Илияна Йотова, Кристиан Вигенин, Мариела Баева, Маруся Любчева, Метин Казак, Петя Ставрева, Филиз Хюсменова.