Българска агенция по безопасност на храните и представители на хлебопроизводителите ще подпишат Български държавен стандарт за хляба.
Той бъде представен от министър Мирослав Найденов.
Стандарът ще се казва „България" и ще е за трите вида хляб - бял, „Добруджа" и типов.
Освен качествено брашно, мая, вода и сол, в хляба по стандарта при необходимост и при лоша реколта ще може да се добавят и спомагателни вещества, обясниха от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Какви ще са те - ще стане ясно днес при официалното представяне.
Хлябът по утвърдения стандарт ще се произвежда само от брашно, произведено от първа, втора и втора „Б" група пшеница.
Количеството на солта в него ще бъде доста по-малко в сравнение със средното, което се използва на пазара.
Простака
на 05.04.2011 в 10:01:37 #2Прах в очите са тия стандарти, за кво ми е тоя стандарт, като просто легализира тъпченето на хляба с разни химии Естествено, цената ще се вдигне, щото "е по стандарт" Да ходи да си гледа добитъка тоя смешко, нищо полезно не е свършил досега, да не говорим за цирковете в ДФ "Земеделие"
Abaris
на 05.04.2011 в 09:19:46 #1"...ще може да се добавят и спомагателни вещества..." Айде, опорочиха стандарта, преди да са го приели. Баси държавата, баси хората...