Ясни са основните критерии, на които трябва да отговаря следващият лидер на БСП, който за първи път ще бъде избран с пряк вот.

Той трябва да притежава политическа лоялност и нравствена чистота, висока професионална и политическа компетентност, ръководен и организационен опит, партийна и обществена приемливост, комуникативност и диалогичност.

Проектът на правилата за провеждане на вътрешнопартийния избор вече е готов, като "24 часа" разполага с него.

Те трябваше да бъдат одобрени от Комисията по партийна дейност към Националния съвет вчера, но заседанието се е провалило поради липса на кворум.  Ще бъдат разгледани Изпълнителното бюро, а след това и червеният пленум в събота.

Кутев иска повече хигиена от Нинова във вътрешните борби в БСП

Кутев иска повече хигиена от Нинова във вътрешните борби в БСП

"Това е наистина опасно за демокрацията"

Номинации за лидер ще правят всички структури.

Според устава кандидатите трябва да имат 8 г. партиен стаж, от които 4 като член на национални органи. Всички, които минат проверката на ЦИК, ще бъдат изписани в обща бяла бюлетина по азбучен ред. В правилата се допуска и провеждането на балотаж.

Всеки кандидат може да финансира предизборната си кампания с лични средства и дарения от физически лица в размер на 10 минимални работни заплати, т.е. до 6100 лв. Може да има застъпници в изборните секции.

Изборите ще са легитимни, ако в тях участват повече от половината от членовете на БСП. Резултатите се обявяват до 48 ч след края на изборния ден. За избран ще се счита кандидатът, получил над 50% от действителните гласове.

Настоящият лидер Корнелия Нинова вече заяви, че ще участва в битката. 

Миков със смазваща критика към Нинова - с нея БСП нямала (светло) бъдеще

Миков със смазваща критика към Нинова - с нея БСП нямала (светло) бъдеще

Образът на БСП се размивал

От началото на декември в БСП започна отчетно-изборна кампания, като се очаква на много места да има промени в ръководствата. Събранията излъчват и новите делегати за конгреса.

Датата на вота се определя от Националния съвет, но не по-късно от 120 дни преди конгреса. Очаква се най-висшият партиен форум да се свика през май, а предшестващите го избори за лидер да се проведат до средата на април. За целта ще има специална партийна ЦИК, а по места структурите ще формират районни, общински и секционни комисии.