Днес представители на всички структури на МВР се събраха в сградата на Гранична полиция в столицата, за да обсъдят подробностите около създаването на нова легитимна структура, която да ги представлява.

Недоволни от досега съществуващия полицейски синдикат, оглавяван от Емил Рашев, полицаи, пожарникари, жандармеристи и лица, работещи в системата на МВР решиха да се обединят, за да преговарят на свой ред с вътрешния министър Михаил Миков.

Инициатор на създаването на новото юридическо лице е синдикатът към Дирекция национален служба „Гранична полиция" и неговият председател Искрен Славов.

От синдиката на „Гранична полиция" са заявили несъгласието си с дейността на Емил Рашев и са излезли с декларация, че не подкрепят неговите действия и спират плащането на членския си внос от месец декември. 

С този документ граничарите искат оставката на Рашев и на целия управителен съвет на националния полицейски синдикат.

Очаква се новото полицейско сдружение, което ще защитава правата на всички работещи в системата на МВР да стане факт към средата на месец февруари, с ново лого и устав по немски образец.

След като синдикатът е вече легитимен, неговите представители ще започнат открити преговори и срещи с вътрешния министър.

„Докато ние не сме легитимни не можем да представляваме 1000 или 2000 човека.", категоричен е Искрен Славов. По думите му това няма да бъде паралелна структура на националния полицейски синдикат.

Целта е всички работещи в системата на МВР да се обединят, да бъдат единни в исканията си към министерството на вътрешните работи.

Служителите на реда, които решиха да се обединят днес застават категорично срещу действията и политиките, водени от Емил Рашев.

„Ако имаше нормален полицейски синдикат, той щеше да стои между служителите и министерството. За съжаление това не се получи", сподели още Славов.

Припомняме, по време на втория мълчалив протест на полицаите пред сградата на МВР (пиенето на вода) министър Миков заяви готовност веднага да се срещне с техни представители и да бъдат обсъдени всички наболели въпроси.