Изложба с над 100 полицейски и пожарникарски фуражки, шапки, отличителни елементи, десет униформи и над 500 макети на полицейски и противопожарни автомобили от цял свят бе открита днес в Културния дом на Нефтохимика. Тя се организира от Международната полицейска асоциация - регион Бургас.

Идеята за изложбата възникнала след разговори с доцент Людмил Георгиев - преподавател в Академията на МВР, Вероника Дойчинова - служител в Гранична полиция" и немския гражданин Щефан Емрих, чиято собственост е колекцията от макети на полицейски и противопожарни автомобили, автобуси и камиони, споделя Павлин Ковачев.

В изключително богатата тематична експозиция едни от най-старите експонати са френска пожарникарска фуражка от 1936 г., както и каска от българската пожарна от 30-те години на миналия век. Според Павлин Ковачев в изложбата са представени държавите от целия Балкански полуостров, като присъстват шапки и фуражки от САЩ, Канада, Пакистан и Европа.

Експозицията осъществена със съдействието на Регионален исторически музей - Бургас и Културен дом на нефтохимика, може да бъде разгледана до края на месец юли във фойето на Дом на НХК.