Спецакция на територията на курортен комплекс „Боровец" „провери" 13 обекта, в резултат на което бяха съставени 15 акта, 26 констативни протокола и три разпореждания за различни нарушения, съобщиха от МВР.

В операцията участвали служители на "Икономическа полиция" София, техни колеги от полицията в Самоков.

В хода на операцията са проверявани ресторанти, пицарии и заведения за бързо хранене в комплекса. Проверяващите се натъкнали на редица нарушения - в един от ресторантите персоналът не водел системата за самоконтрол, липсвало и меню с обявени цени на предлаганите алкохолни и безалкохолни напитки, а в други две заведения - местата били повече от утвърдените по категоризацията на обекта.

Пожарникарите, които били сред проверяващите екипи, са написали разпореждания на управителите на два ресторанта - за пожарогасител с изтекъл срок и за нередности при водената документация.

Служителите на Комисията за защита на потребителите пък съставили констативни протоколи на четирима управители, които не представили документи за категоризацията на заведенията. В едно от бистрата, обект на проверка, екипът засякъл нередности при съхранението на храните от животински произход.

Служителите от Инспекцията по труда се натъкнали и на готвачи без работно облекло, без здравни книжки, а двама от персонала на едно от заведенията работели без трудов договор.

В повечето от търговските обекти храните не са били съхранявани според изискванията.