През последните няколко месеца има доста сигнали за опити за телефонни и фишинг телефонни измами, извършителите се представят като служители на банка. Това заяви Златка Падинкова, от сектор "Измами" в Главна дирекция Национална полиция. Схемата е следната - те искат от жертвата да инсталира на телефона си приложение и успяват да извлекат банкова информация - салдо, номер на дебитна карта.

От полицията обясняват на хората, че реалните банкови служители не искат конфиденциална информация и препоръчват на жертвата да се прекъсне разговора и да се свържат от друг телефонен номер с банката на номера, който имат на гърба на банковата карта. Сумите, с които се злоупотребява, са различни - според наличността в сметката на човека. Иначе от Националната полиция отчитат за последните 10 месеца 57% намаление на телефонните измами.

Спецакция на ГДБОП срещу международна група за финансови измами
Обновена

Спецакция на ГДБОП срещу международна група за финансови измами

Акцията се е провела на пет адреса, два от които кол центрове

Златка Падинкова разказа и за схема за измами с дърва. Тя е следната - извършителите публикуват в социални мрежи или в платформи обяви за дърва или палети на много изгодни цени, когато се обади купуват, те искат капаро чрез куриер или бързо плащане. Какво е то - зависи от стойността на поръчаната стока, после жертвите не могат да установят контакт с потенциалния купувач. Полицията успява да стигне до измамника - в Софийска област по схемата са задържани 4 лица. Иначе става дума за измама с различни суми о т 100 лв. до 1500 лв., тъй като измамниците искат около 30% от стойността на поръчаната стока. Дали парите могат да се върнат на жертвата - в процеса на разследване по време на внесено дело в съда хората имат право на граждански иск, а в много случаи самите измамници са готови във хода на делото да върнат сумите, поясни специалистът.