Полски и румънски производители на подвижен жп състав са подали заявление за участие в процедурата за доставка на нови вагони, съобщаван от БДЖ.

Двамата кандидати са "Х.Цегиелски - Фабрика пояздув шинових" Sp.z.o.o. ("Завод за релсови превозни средства" ООД) и "Астра вагоане калатор" АД.

Заявената поръчка е за производство на 14 вагона втора класа, 10 вагона първа класа, 8 вагон-бистра и 8 вагона, пригодени за лица с ограничена подвижност, които да отговарят на европейските изисквания за комфорт при пътуване.

Вагоните ще разполагат с автоматична система за климатизация, обезопасени електрически контакти 220 V с достъп до всяко седящо място, Wi Fi, вътрешни и външни информационни дисплеи, система на видеонаблюдение и др.

Четири фирми искат да доставят нови локомотиви за БДЖ

Четири фирми искат да доставят нови локомотиви за БДЖ

Поръчката е за над 57 млн. лева

Те ще обслужват основно дългите маршрути до Варна и Бургас.

От БДЖ посочват, че реализирането на процедурата за производство и доставка на новите вагони значително ще повиши качеството на предлаганата услуга.

Прогнозната стойност на поръчката е 76 668 536 лв. без ДДС, като след разглеждане на документацията на подалите заявления участници, процедурата ще продължи на етап подаване на технически и ценови оферти.

Очаква се, че първите нови вагони ще бъдат доставени до 12 месеца след подписването на договора.